top of page

Hoeveel?!

Nou, vierhonderddrieënzestigduizendzestienguldenenvijfentachtigcent dus. Oftewel: fl. 463.016,85 - ruim € 210.000! Na een jaar lang uitzendingen van TV Gelderland, een paar maanden plannen maken en een week of wat flink stressen was afgelopen vrijdag de apotheose: een dag lang live radio en zes uur lang live TV.


Waren we eerst nog bang dat we diverse vriendschappen tot onmetelijke afstanden oprekten, kennissen ons in één keer demoveerden tot vijanden of toch op z'n minst hele vage bekenden en familie de testamenten al uit de kast haalde om daar bepaalde namen uit te krassen - alles omdat een dag lang alleen in een koude kerk zitten 3 dagen voor Kerst toch voor niemand leuk is* - niet was minder waar.


De hele dag door regende het goed nieuws. Elk uur sijpelde er wel een bijzonder verhaal binnen, van gouden tientjes tot enveloppen met 15 duizendjes tot bejaarde echtparen die hun laatste kleingeld kwamen brengen. En ondertussen steeg de stand maar, tot tegen zessen de hoogte van het bedrag op geen enkele manier nog de waarde ervan kon overbrengen. Tweehonderd-, tweehonderdvijftig-, driehonderdduizend, het zei me niks meer. Al om 17:00 hoorde ik voor het eerst iemand het magische getal van een half miljoen fluisteren, maar die verklaarde ik op dat moment boven een bord saté nog volkomen voor gek."Let maar op, ik zeg het je."


De rest van de avond was, nu ik terugkijk, een groot brok pure blijdschap. Overal mensen die iets leuks te melden hadden, me alvast feliciteerden, vol bewondering spraken over ons werk. En tussendoor steeds even voor de camera, zonder klamme handen en met totaal vis-in-het-water gevoel. Heerlijk. Het mooiste moment van de avond kwam pas toen de camera's al uit waren, na twaalven. De einstand was super, maar zelfs dat bedrag zei me op dat moment nog niet veel - er drong nog maar weinig door.


Maar het kwartier erna, waarin ik alle vrijwilligers, alle mensen van Omroep Gelderland en 'mijn' bestuur mocht bedanken - dat was gaaf. Nog nooit zo'n enorm wat een ontzettend gave groep mensen-gevoel gehad. Voor wie wil weten wat we in godsnaam met zo'n bedrag gaan doen - dat weten we zelf ook nog niet, maar trust me, we gaan er iets ongelofelijks moois en goeds mee doen - hou www.uthando.nl even in de gaten. En voor iedereen die op welke manier dan ook betrokken was bij die avond en de rest van het afgelopen jaar zeg ik vol trots: bedankt allemaal, you made it happen!


* Voor wie nu met een glazige blik in de ogen naar het scherm kijkt: het ging om het bemannen van 21 kerken door heel Gelderland om daar de hele dag, van 12:00 tot 21:00 geld in ontvangst te nemen, door vrijwilligers van Uthando.

bottom of page