top of page

Hoe een Afrikaan een boom omzaagt

Wat een feest vandaag weer. Op het terrein bij Agape (het tehuis waar we o.a. werken) staat een hele grote dennenboom, die helaas plaats moet maken voor één van de nieuwe huisjes. Vanochtend vroeg zagen we al een bouwvakker op z'n kop in de boom hangen, met het idee om de top eraf te zagen. Mislukt.


Een tijdje en een hoop lawaai, gehak en gezaag later zagen we alle heren (een stuk of vijf) rond boom staan, een beetje beteuterd te kijken. Ze waren onderin maar begonnen met kappen, zonder er eerst even een touw aan te maken om het ding de goede kant op te trekken, en nu bleek dat het ding zo ongeveer om ging vallen. Waarheen? O ja. Juist. Precies op het nieuwe prefab huisje, bij het volgende zuchtje wind.


Het hele schouwspel duurde vanaf dat moment nog wel een half uur (gauw rennen om de camera te halen, kunnen we er later in ieder geval nog om lachen) en bestond vooral uit een beetje suf en beteuterd staan te kijken. Op een gegeven moment kwam één van de heren op het lumineuze idee om de graafmachine die een stukje verderop bezig was er even bij te halen. Een hoop geschreeuw en gedoe in het Zulu, we hadden werkelijk geen flauw benul wat er aan de hand was, en het machientje reed vervolgens richting de boom.


En wat doe je hier met problemen waar je niks mee kan? Juist, die flikker je bij de buren in de tuin. En zo geschiedde, het hele gevaarte (20 meter hoog zo ongeveer) werd door de graafmachine precies de andere kant opgeduwd, over de muur bij de buren in de tuin. Daarbij een waslijn met was meesleurend, en net niet het hele huis slopend.


Zowel de bouwvakkers als de graafmeneer haalden vervolgens hun schouders op, glimlachten en gingen vrolijk door met waar ze daarvoor bezig waren - die boom, die kwam later wel weer :)bottom of page