top of page

Boek

Een boek lezen is een reis maken. De eerste kennismaking - een brochure of een boekwinkel. Niets meer dan een idee, een vluchtig verlangen, een beeld. Maar altijd vol energie, ik ben meteen geraakt en wil weg. Weg van hier, op reis. Hier begint het avontuur, afrekenen of boeking bevestigen. Nu al vol verwachting, hoewel het nog wel even duurt voor ik weg mag, mag beginnen.


Je tas inpakken - de achterkant lezen. Alvast een eerste indruk van de reis. Sandalen mee, want het is vast warm. Zwembroek, om aan het strand te kunnen liggen. De naam van de hoofdpersoon, een eerste hint. Verhaallijn, niet te veel details en veel vraagtekens. Net als die andere cultuur, bekend van foto's en verhalen maar eigenlijk nog een groot geheim. Ik kan haast niet wachten om te vertrekken, de kaft open te slaan.


Dan het voorwoord, de inleiding. Ondertussen onderweg naar de bestemming. Grotere spanning, het avontuur is nu echt begonnen. Nog met één been in de werkelijkheid, thuis. Maar eigenlijk in gedachten al veel verder weg. Kilometers - hoofdstuk twee, minstens. En ondertussen wens ik dat ik er al ben.


De reis is nu echt begonnen. Nog wat onwenning de eerste dagen, de eerste bladzijden, maar voor ik het besef heeft het verhaal, de omgeving, me in zijn greep. Vol verrukking loop ik door vreemde straten, dwaal ik door alinea's, verdwaal ik. De uren en dagen vliegen voorbij. Ik wil nog niet gaan slapen - heel even nog naar buiten kijken, nog een paar bladzijden omslaan.


Maar langzaam komt het einde in zicht, als met elk verhaal, elke reis. De climax voorbij, sommige hoofdstukken en dagen al niet meer dan een herinnnering. Op de terugweg lees ik de epiloog. Even terugkijken, bedenken hoe mooi het was, me realiseren dat het een goede tijd was, net een beetje meer achtergrond nog. En dan komt de trein aan en sluit ik m'n boek. Uit.


En altijd daarna is er de herinnering. De reis in foto's, het boek in beelden. Terugdenkend weet ik me nog precies hoe ik me voelde, wat ik dacht, wat er om me heen gebeurde - die dag, dat hoofdstuk, dit moment, deze bladzijde. Het liefst zou ik teruggaan, maar er is nog zoveel te lezen.


Vol spanning pak ik het volgende boek uit m'n kast - en begin ik aan een nieuwe reis.

bottom of page